Planograms
Планограмите и тяхната роля в мърчандайзинга
Преглед на критичните характеристики на софтуера за мърчандайзинг
Преглед на критичните характеристики, които трябва да се търсят в софтуера за мърчандайзинг
Planograms
Планограмите и тяхната роля в мърчандайзинга
Преглед на критичните характеристики на софтуера за мърчандайзинг
Преглед на критичните характеристики, които трябва да се търсят в софтуера за мърчандайзинг

Управление на полеви екип: 7 стратегии за успех в сферата на бързооборотните стоки

В сектора на бързооборотните потребителски стоки (БПСП) успехът зависи не само от качеството на продуктите, но и от това колко ефективно се доставят на пазара. Гръбнакът на този процес е екипът на място – служителите, които представляват вашата марка на място, взаимодействайки директно с търговци на дребно, дистрибутори, а понякога и с потребителите. Ефективното управление на този екип е от решаващо значение, за да се гарантира, че вашите продукти ще стигнат до рафтовете и в ръцете на клиентите. Добре управляваният екип на място може да доведе до по-високи продажби, по-силни взаимоотношения с клиентите и по-добра видимост на марката.

В тази статия ще се запознаем със седем доказани стратегии за управление на екип на терен в сектора на бързооборотните стоки, които гарантират оперативна ефективност, ръст на продажбите и дългосрочен успех.

1. Поставяне на ясни цели и ключови показатели за ефективност

Добре дефинираният набор от цели е от основно значение за управлението на всеки екип, особено в бързо развиващия се свят на бързооборотните стоки. Екипът ви на терен трябва да разбира не само какво се очаква от него, но и как ще се измерва представянето му. Това означава да се поставят ясни цели и да се определят ключови показатели за ефективност (KPI), които са в съответствие с бизнес целите ви.

Например, ако основната ви цел е да увеличите видимостта на продукта в магазините за търговия на дребно, подходящ ключов показател за ефективност може да бъде броят на новите магазини, в които екипът ви на терен успява да осигури място на рафта всеки месец. Други ключови показатели за ефективност могат да включват целите за продажби, броя на посещенията на търговците на дребно или показателите за удовлетвореност на клиентите.

Полезен съвет: Уверете се, че ключовите показатели за ефективност са SMART (специфични, измерими, постижими, релевантни и обвързани със срокове), за да се гарантира, че те водят до значими резултати. Редовно преглеждайте тези цели и ги коригирайте, ако е необходимо, за да отчетете промените на пазара или бизнес приоритетите.

Пример: Водеща марка за бързооборотни стоки като Unilever може да определи ключови показатели за ефективност, като например увеличаване на позиционирането на продукта в 100 нови магазина на тримесечие или гарантиране, че рекламните материали са поставени в поне 95% от търговските обекти в определен срок.

2. Оборудвайте екипа с подходящите инструменти и технологии

Оборудването на екипа на терен с правилните инструменти и технологии променя правилата на играта в управлението на терен на бързооборотни стоки. Полевите агенти често покриват обширни територии, посещават множество търговци на дребно и се нуждаят от достъп до данни в реално време. Остарелите методи, като ръчно отчитане и електронни таблици, са неефективни и склонни към грешки.

Въведете SaaS решения като Movemar, които предлагат функции за събиране на данни, отчитане и комуникация в реално време. Movemar, например, може да проследява нивата на инвентара, да наблюдава дисплеите в магазините и да предоставя обратна връзка в реално време за промоциите, което позволява на екипите по места да вземат бързи решения и да споделят критични прозрения с централата. Тези инструменти осигуряват и GPS проследяване, което ви помага да планирате най-ефективните маршрути и да намалите разходите за пътуване.

В допълнение към Movemar, други инструменти, като мобилни приложения за управление на поръчки, софтуер за управление на взаимоотношенията с клиентите (CRM) и анализи в реално време, могат значително да оптимизират операциите.

Полезен съвет: Редовно обучавайте екипа си как да използва ефективно тези инструменти. Инструментите са толкова добри, колкото са добри хората, които ги използват, така че инвестирайте време, за да се уверите, че екипът ви се чувства комфортно с технологията и може да използва максимално нейния потенциал.

Пример: Нестле снабдява своите екипи на терен с мобилни устройства, които им позволяват да управляват поръчки, да преглеждат витрините на магазините и да качват снимки от терен в реално време. Това гарантира, че всички – от агентите на място до служителите в централата – могат бързо да вземат решения, основани на данни.

3. Насърчаване на ясни канали за комуникация

Ефективната комуникация е в основата на всяка успешна работа на полевия екип. Без ясни канали за комуникация дори и най-опитният екип може да се затрудни да изпълни добре разработения план. Екипите по места за бързооборотни стоки се нуждаят от достъп до информация в реално време, независимо дали става въпрос за актуализации на наличността на продуктите, промени в цените или нови рекламни материали.

Редовните срещи на екипа, актуализациите чрез платформи за вътрешна комуникация като Slack или Microsoft Teams и приложенията за незабавни съобщения могат да помогнат за улесняване на безпроблемната комуникация между представителите на място и централния офис.

Полезен съвет: Въведете централизиран комуникационен център, където се споделят всички актуализации, стратегии и данни. Това предотвратява недоразумения и гарантира, че всички са на една и съща страница.

Пример: Кока-Кола е създала мобилна платформа за комуникация за своите търговски представители, която им позволява да споделят снимки от магазина, да обсъждат пазарните тенденции и да получават незабавна обратна връзка от своите мениджъри. Това ниво на комуникация в реално време им помага да останат гъвкави в динамичната пазарна среда.

4. Инвестирайте в текущо обучение и развитие

В бързо променящия се пейзаж на бързооборотните стоки, непрекъснатото обучение е от решаващо значение за поддържане на екипите на място на върха на тяхната игра. Тенденциите в търговията на дребно се променят, поведението на потребителите се променя, а на пазара навлизат нови конкуренти. Инвестирането в непрекъснато обучение на екипа ви го държи в течение на тенденциите в бранша, техниките за продажби и най-добрите практики.

Обучението не трябва да се ограничава до познаване на продуктите. Екипите по места, работещи с бързооборотни стоки, трябва също така да разбират психологията на търговците на дребно, тактиките за водене на преговори и стратегиите за разрешаване на конфликти. Освен това технологиите се развиват бързо и обучението в областта на цифровите инструменти и анализа на данни може да помогне на екипа ви да взема по-интелигентни решения в движение.

Полезен съвет: Създайте структуриран план за развитие за всеки член на екипа на терен. Това може да включва тримесечни семинари, достъп до онлайн курсове и програми за наставничество.

Пример: Проктър и Гембъл предлага на своите екипи на място цялостно обучение не само за продуктовата си гама, но и за психологията на продажбите и анализа на пазара, за да могат да адаптират подхода си към нуждите на всеки търговец на дребно.

5. Мотивиране чрез стимулиране и признаване

Мотивацията е ключов фактор за постигане на високи резултати във всеки екип на терен. Полевите агенти в индустрията за бързооборотни стоки са изправени пред предизвикателства като дълги часове, продължителни пътувания и натиск за постигане на високи цели за продажби. За да поддържате мотивацията на екипа си, от съществено значение е структурирана програма за стимулиране.

Стимулите могат да бъдат финансови – например бонуси за превишаване на целите – или нефинансови, като награди, допълнителни дни отпуск или възможности за кариерно развитие. Публичното признание също е мощен мотиватор; признаването на високите постижения на срещите на екипа или в бюлетините на компанията може да повиши морала и да стимулира още по-доброто представяне.

Полезен съвет: Приложете многостепенна програма за стимулиране, която възнаграждава не само най-добре представилите се, но и тези, които показват постоянно подобрение. Това поддържа ангажираността и мотивацията на целия екип.

Пример: ПепсиКо провежда тримесечна програма за стимулиране, която предлага на най-добре представящите се агенти на място бонуси, карти за подаръци и публично признание по време на срещите на екипа. Това стимулира здравословната конкуренция и насърчава всички да се стремят към високи постижения.

6. Планирайте ефективни маршрути и оптимизирайте управлението на времето

Членовете на полевите екипи често са на път и управлението на времето е от решаващо значение за техния успех. Недобре планираните маршрути могат да доведат до загуба на време, по-високи разходи за гориво и по-малко посещения в магазина на ден. Ефективното планиране на маршрутите гарантира, че екипът ви прекарва по-малко време в пътуване и повече време в работа с търговците на дребно и клиентите.

Използването на технологии за оптимизиране на маршрутите може драстично да подобри ефективността. Инструментите за оптимизиране на маршрути могат да набележат най-ефективните начини за покриване на няколко локации в рамките на един ден, като вземат предвид условията на трафика, работното време на магазините и географската близост.

Полезен съвет: Редовно преглеждайте маршрутите, които използват вашите полеви агенти, и ги коригирайте въз основа на данни от инструменти като Movemar, които могат да предоставят информация за времето за пътуване и да оптимизират покритието на територията.

Пример: L’Oréal използва софтуер за оптимизиране на маршрутите, за да гарантира, че консултантите по красота могат да посещават максимален брой магазини всеки ден, което води до подобряване на производителността и увеличаване на продажбите.

7. Насърчаване на сътрудничеството и екипния дух

Въпреки че екипите на терен могат да работят самостоятелно през голяма част от времето си, насърчаването на чувството за екипна работа и сътрудничество е от съществено значение за дългосрочния успех. Екипният дух стимулира иновациите, помага за решаване на предизвикателствата и гарантира, че хората се чувстват подкрепени, дори когато работят от разстояние.

Редовните дейности за сплотяване на екипа, както лични, така и виртуални, могат да помогнат за укрепване на връзката между членовете на екипа. Насърчаването на сътрудничеството чрез споделени цели, обратна връзка с колеги и екипни дискусии също може да насърчи чувството за единство.

Полезен съвет: Организирайте тримесечни дейности за сплотяване на екипа, които да съберат екипа ви на терен – чрез виртуални семинари или физически събития. Това поддържа връзката между екипа и по-широката мисия на компанията.

Пример: Johnson & Johnson често провежда виртуални събития за сплотяване на екипа за своите екипи на терен, като гарантира, че служителите в различни региони продължават да се чувстват свързани и част от по-широката култура на компанията.


Заключение

Управлението на екип на терен в сектора на бързооборотните стоки изисква комбинация от стратегия, технология и човешко отношение. Като поставяте ясни цели, използвате съвременни инструменти, насърчавате комуникацията и поддържате мотивацията на екипа си, можете да постигнете значителни подобрения както в представянето, така и в резултатите от продажбите. Movemar, с фокуса си върху данните в реално време и оптимизацията на екипите на терен, предоставя основен инструмент за постигане на тези цели, като улеснява управлението дори на най-сложните операции.

Инвестирайки в тези седем стратегии, вие не само подобрявате ефективността на екипа си на терен, но и позиционирате марката си за дългосрочен успех в конкурентната среда на бързооборотните стоки.